top of page

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να ταΐζω το σκύλο μου;

Θα ήταν καλό ο σκύλος μας να έχει ένα πρόγραμμα για την ώρα που τρώει για να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε μια ρουτίνα. Το ιδανικό θα ήταν να τρώει καθημερινά τις ίδιες ώρες, ή κοντά σε αυτές, πράγμα που βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ καθιστά και την ανάγκη του για τουαλέτα πιο προβλέψιμη.


Πριν δημιουργήσουμε το πρόγραμμα του, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το πόσο συχνά πρέπει να τρώει, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το πόσο δραστήριος είναι, το μέγεθος και η κατάσταση της υγείας του.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν η σίτιση του σκύλου να γίνεται δύο φορές την ημέρα – μία φορά το πρωί και μία το βράδυ - αν και τα κουτάβια κάτω των πέντε μηνών πρέπει να τρέφονται τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, εκτός και αν είναι διαφορετικές οι οδηγίες του κτηνιάτρου μας.

Ένας εύκολος τρόπος για να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας και να συνηθίσει στο πρόγραμμα που θα θέσουμε, είναι να αφήνουμε το μπολ στο πάτωμα για δέκα λεπτά και στη συνέχεια να το παίρνουμε, ανεξάρτητα από το αν έχει φάει όλο το φαγητό. (Εάν ο σκύλος μας τρώει αργά, μπορούμε να παρατείνουμε για είκοσι λεπτά, αλλά μόνο εάν εξακολουθεί να τρώει.)

Στο επόμενο προγραμματισμένο γεύμα, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. Πολύ σύντομα το σκυλί μας θα μάθει ότι πρέπει να τρώει αμέσως όταν του προσφέρεται το φαγητό.

Ο καλός προγραμματισμός των γευμάτων, μας βοηθάει όχι μόνο να καθιερώσουμε μια ρουτίνα, αλλά μας επιτρέπει και να παρακολουθούμε την υγεία του σκύλου μας. Δηλαδή, εάν ο σκύλος μας έχει πρόσβαση στο φαγητό του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ίσως να μην παρατηρήσουμε εάν δεν τρώει αρκετά. Αλλά με αυτή την τακτική, μπορούμε να αντιληφθούμε τις αλλαγές στην όρεξη του, κάτι που συχνά αποτελεί ένδειξη ότι δεν αισθάνεται καλά.

Υπόψιν ότι όπως εμείς δεν θέλουμε να φάμε ένα μεγάλο γεύμα πριν πάμε στο γυμναστήριο, έτσι και το σκυλί μας δεν πρέπει να τρώει αμέσως πριν ή μετά την άσκηση.


Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για το πόσο συχνά πρέπει να ταΐζετε το σκυλί σας, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας. Ο οποίος μπορεί επίσης να προσφέρει συμβουλές για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του σκύλου μας.



264 views0 comments

ความคิดเห็น


bottom of page