top of page

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Updated: Nov 14, 2020



Σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί της δημόσιας υγείας για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, η περίοδος καραντίνας εκτείνεται από εβδομάδες σε σχεδόν δύο μήνες. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων αναφέρουν ότι οι τετράποδοι τους φίλοι αφήνουν τις παλιές συνήθειες και υιοθετούν νέες συμπεριφορές.

Αυτές οι αλλαγές στη συμπεριφορά πιθανόν να προέρχονται από την αλλαγή στην καθημερινή τους ρουτίνα. Όπως η καραντίνα έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και την ψυχολογία μας, έτσι και τα κατοικίδια μας επηρεάζονται από τέτοιου είδους διαταραχές στην καθημερινή τους ρουτίνα. Παράγοντες που επηρεάζουν την συμπεριφορά των κατοικίδιων μας είναι η ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα της βόλτας και η έλλειψη προσωπικού χώρου στο σπίτι. Ακόμη και τα σκυλιά που λατρεύουν την απεριόριστη προσοχή μας, χρειάζονται τον προσωπικό τους χώρο κατά διαστήματα.

Πολλοί από εμάς έχουμε προσαρμόσει την παλιά μας ρουτίνα στην νέα μας καθημερινότητα, με την προσπάθεια να κρατήσουμε τις συνήθειες που είχαμε μέχρι τώρα. Έτσι και για τα κατοικίδια μας είναι εξίσου σημαντικό να διατηρήσουμε ήσυχους χώρους στο σπίτι στους οποίους θα έχουν πρόσβαση να επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης συστήνεται να κρατάμε σταθερή την ώρα του φαγητού και της βόλτας.

Μια άλλη αιτία που αλλάζει τη συμπεριφορά των κατοικίδιων μας ίσως να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι ανησυχίες που έχουν αυξηθεί για την υγεία μας, για τις δουλειές μας, για τους αγαπημένους μας και για την αβεβαιότητα που κυριαρχεί, χωρίς να το θέλουμε μεταφέρονται στα κατοικίδια μας και τους καταβάλλει.

Η μεγάλη ανησυχία όμως δεν έχει ως βάση την περίεργη αλλαγή συμπεριφοράς λόγω του αυξημένου χρόνου που περνούμε με τα κατοικίδια μας. Η αγωνία κορυφώνεται για όταν θα αρχίσουν τα μέτρα να ελαφρύνουν. Για κατοικίδια με άγχος αποχωρισμού, η μετάβαση από μια ρουτίνα όπου οι ιδιοκτήτες τους είναι σπίτι 24/7 σε μια ρουτίνα όπου τα κατοικίδια ζώα μπορεί και πάλι να είναι μόνα για μεγάλες εκτάσεις δεν θα είναι εύκολη. Θα προτείναμε να γίνει μια πιο ομαλή μετάβαση, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο μακριά από το σπίτι. Επίσης, εάν στην πορεία η ρουτίνα σας το επιτρέπει, προτείνουμε περισσότερες επισκέψεις στο σπίτι.

Σαν άνθρωποι, δεν είμαστε οι μόνοι που προσαρμοζόμαστε στις εκτεταμένες κοινωνικές αλλαγές που προκαλούνται από την πανδημία. Καθώς προβλέπεται η σταδιακή επιστροφή σε ορισμένες πτυχές της παλιάς καθημερινότητας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιλογές μας μπορεί να έχουν ψυχολογικές επιπτώσεις στα κατοικίδια μας

56 views0 comments

Comentarios


bottom of page